Mining- Kripto Para Madenciliği nedir nasıl yapılır
Kripto para madenciliği, en temel tanımıyla, özel yazılım ve donanımlara sahip cihazların, karmaşık problemleri çözerek kriptopara transfer işlemlerini onaylaması ve bunun sonucunda yeni üretilen kriptopara ile ödüllendirilmesidir. Teoride, bir bilgisayara ve internete sahip olan herkes madencilik yapabilmektedir.
Kısaca tanımlamak gerekirse; Blockchain’inde kripto para üretimi ve transferleri için yapılan matematiksel doğrulama işlemlerinin bütününe kripto para madenciliği ismi verilmektedir. Bu işlemlerin yapılmasında kullanılan donanım / sisteme de madenci denir.
Kripto Para Madenciliği Nasıl Yapılır?
Kriptopara madenciliği yapmanın günümüzde pek çok yöntemi vardır. Kârlılık, maliyet ve zorluk bakımından bu yöntemleri ayırmak mümkündür. Bunları kısa kısa ele alarak devam edelim.
ASIC Madenciliği
ASIC ( Application-Specific Integrated Circuits ) , yani Uygulamaya Özel Entegre Devreler, kriptopara madenciliği odaklı sistemlerdir. İçlerindeki yazılım ve özel donanımlar, bu devreleri kriptopara madenciliği gerçekleştirmek üzere özel birer donanım haline getirmektedir. Çok sayıda işlemciden oluşan ASIC cihazlar yüksek hesaplama kapasitesine sahip olmalarına rağmen çok fazla enerji tüketmektedir. Bu nedenle ASIC cihazlar ile madencilik yapan madencilerin elektrik tüketimini karşılayacak güçlü elektrik altyapılarına ihtiyacı vardır.
Bitcoin, Litecoin gibi (Proof of Work) madenciliği tabanlı kriptoparalar yüksek hesaplama kapasitesi ihtiyacı nedeniyle artık sadece ASIC madencilik cihazları ile üretilebilmektedir.
GPU Madenciliği
Verimlilik ve düşük yatırım maliyeti nedeni ile en bilinen ve en çok tercih edilen madencilik yöntemlerinden biri GPU madenciliğidir.
Bilgisayarların ekran kartlarının işlemcileri Grafik İşlemci Birimi (GPU) olarak adlandırılmaktadır. GPU madenciliği de, ekran kartlarının işlemcileri hesaplama yapılarak işlemlerin doğrulandığı madencilik türüdür. Grafik kartlarının işlemcileri, bilgisayarların işlemcilerine göre çok daha güçlüdür ve hesaplama odaklıdır. Bu nedenle Ethereum, Zcash gibi Gpu madenciliği tabanlı kriptoparaların işlemlerinin doğrulanmasında grafik kartları kullanılmaktadır.
Ekran kartları, ASIC cihazlara göre çok da uygun fiyatlıdır. Ancak bununla birlikte, madenciler, birden fazla ekran kartını bir araya getirerek “Rig” adı verilen birden fazla ekran kartının bir araya getirilmesiyle oluşan cihazlar kullanmaktadır.
CPU Madenciliği
Bu madencilik yöntemi bilinen en eski yöntemlerden biri diyebiliriz. İşlemcisi yüksek bir masaüstü bilgisayarı olan herkesin yapabileceği bir madencilik türüdür. Bu yüzden çok tercih edilir bir haldeydi fakat artık eski kalıyor diyebiliriz.
Günümüzde bu yöntem, diğer yöntemlere göre çok düşük performanslı olması sebebiyle artık neredeyse hiç kullanılmamaktadır. Popüler kriptoparaların büyük çoğunluğu için işlemcilerle madencilik yapmak imkansız hale gelmiştir.
Bulut Madenciliği
Bulut madenciliği, kriptopara madenciliği yapmak isteyen ancak yeterli donanım, zaman, bilgi birikimi ya da sermayesi olmayanlar için sunulan alternatif bir madencilik hizmetidir. Madencilik yapmak isteyen kullanıcılar, bulut madencilik servislerinden işlemci gücü kiralar ve bu işlem gücünü, istedikleri madencilik havuzuna yönlendirerek kriptopara madenciliği yapabilirler.
Bulut madenciliği yönteminde aslında olan şey, GPU madenciliği yapan bir şirket ya da kişinin sahip olduğu madenciliği size kiralamasıdır. İstediğiniz bir zaman dilimi için kiralama işlemini başlatıyorsunuz ve o süreç boyunca elde edilen kazançtan masrafları düştükten sonra elde kalan para kripto para cüzdanınıza aktarılıyor. Burada güven ve güvenilirlik çok önemli. O sebeple bulut madenciliği yaparken çalıştığınız kişi ya da şirketi özenle araştırmalısınız.
Diğer madencilik türlerine göre daha düşük maliyetli görünmesine rağmen bulut madencilik yöntemini tercih eden kullanıcıların kar edebilmesi her geçen gün daha da zorlaşmaktadır.
Kriptopara Madenciliği Ne Kadar Kazandırır?
Seçeceğiniz madencilik türüne, kriptopara birimine ve fiyatlara bağlı olmakla birlikte kriptopara madenciliğinden kar elde etmek zaman almaktadır. Bir donanım satın alıp maliyetini amorti etmesini veya bulut madenciliği için ödenen ücretlerin karşılığını vermesi için beklemek gerekmektedir. İşlemci gücü arttıkça gelir elde ihtimali artsa da, elektrik tüketimi artmakta, daha fazla cihazı bir arada çalıştırmak ve bu cihazları soğutmak zorlaşmaktadır. Cihaz sayısı arttıkça cihazları işletmek, kontrol etmek ve bakımlarını yapmak için harcanan zaman da artmaktadır.
Kriptopara madenciliğinden kazanç elde edebilmek için yeterli donanıma ve altyapıya, cihazları barındıracak ve soğutulabilecek alana ve cihazları işletebilecek teknik bilgiye sahip olmak gerekir. Özellikle madencilik yaparken, zorluk seviyesi arttıkça gelirlerin düşeceğini unutmamak gerekir. madencilik de geliri korumak için düzenli olarak donanım yatırımı yapmak, performansları azalan cihazları yenilemek gerekir.
En İyi Kripto Para Madenciliği Yöntemi Hangisi?
Kendi madencilik cihazınızı oluşturmak istiyorsanız tercihinizi GPU madenciliğinden yana . Para harcamadan anında madencilik yapmak istiyorsanız da CPU madenciliğine Ancak “ben risk alacağım ve hemen başlamak istiyorum” diyorsanız da ASIC madenciliğine yönelmeyi , Herhangi bir teçhizatla uğraşmak istemiyor, kolay yolla madencilik yapmak istiyorsanız da tercihinizi bulut madenciliğinden yana kullanabilirsiniz.
Hangi Kripto Paranın Madenciliğini Yapmalıyım?
Madencilik için hangi yöntemi kullanacağınız kadar madenciliğini yapacağınızı kripto para da önemlidir. İnsanlar arasında popüler olan kripto para birimleri Bitcoin, Ethereum’dur. Bu noktada Bitcoin madenciliği en zor madencilik sürecine sahiptir. En büyük kripto para biriminin popülaritesi dünya genelinde Bitcoin madenciliği işinin havuzlara dönüşmesine neden olmuştur ve bu çok fazla madencinin olduğunu anlamına geliyor. Madencilik ile ilk Bitcoin’ininizi kazanmak için saatlerce hatta günlerce beklemeniz gerekebilir.
Madencilik için Ethereum gibi Bitcoin’e kıyasla daha az popüler olan kripto para birimlerine yönelmeniz mantıklı olacaktır. Tercih edeceğiniz madencilik yöntemine göre yatırım maliyetini, kar oranınızı hesaplamalısınız.